Aambeien zwangerschap

Aambeien zijn eigenlijk gezwollen adertjes rondom de anus. Deze kunnen aan de binnenkant en aan de buitenkant van jouw anus zitten. Zij kunnen flink pijn doen en jeuken tijdens de zwangerschap. Voornamelijk komen aambeien in de laatste periode van je zwangerschap voor. 

Ontstaan aambeien

Het ontstaan van aambeien kan verschillende oorzaken hebben. 

  1. Tijdens de zwangerschap worden de wanden van de bloedvaten onder invloed van onder andere zwangerschapshormonen minder stevig.
  2. Hierdoor kunnen bloedvaatjes sneller kapot gaan. Je hoeft dus niet te schrikken wanneer er wat bloed bij je ontlasting zit. Ook kun jij in een verder stadium van jouw zwangerschap vaker last van verstopping krijgen en harder moeten persen voor jouw ontlasting. Door deze druk kunnen adertjes opzwellen en kapotgaan en kan er bloed in de ontlasting voorkomen.

Wanneer je last hebt van aambeien is het belangrijk dat je veel drinkt en veel blijft bewegen om het lichaam soepel te houden. Probeer daarnaast vooral ook voeding met veel vezels tot je te nemen. Denk aan: fruit, ontbijtkoek, zemelen en muesli bijvoorbeeld. Zorg daarnaast dat wanneer je aandrang voelt om naar de wc te gaan je ook direct gaat. Wanneer je hinder blijft ondervinden kun jij bij de drogist of apotheek verschillende soorten zalf vinden die voor verlichting kunnen zorgen. 

Reactie plaatsen