Aangifte doen bij zwangerschap

Wanneer jouw kindje is geboren, moet je hem of haar binnen een vaste hoeveelheid dagen aangeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar jouw kindje is geboren. Het kan dus voorkomen dat een andere gemeente is dan waar je woont. "Hoeveel dagen dan?" Vraag jij je wellicht wel af. Dit hangt echter af of je met een weekend of feestdagen te maken hebt. De vuistregel is dat je 3 werkdagen de tijd hebt, maar voor de zekerheid is het verstandig even op de website van de desbetreffende gemeente te kijken. Het komt vaak voor dat je een afspraak moet maken voor de aangifte, dus houdt hier rekening mee.

Wie doet aangifte?

Over het algemeen zal de vader de aangifte doen. Wanneer dit niet mogelijk is, dan kan dit ook worden gedaan door iemand anders die bij de bevalling aanwezig was of in wiens huis het kind is geboren.

Wat moet je meenemen?

Wanner jij aangifte doet van de geboorte van jouw zoon of dochter moet je een aantal zaken meenemen: een trouwboekje of een bewijs van vaderschap ( als jij hierover beschikt ) en jouw identiteitsbewijs, vrij logisch. Daarnaast is het leuk om de ambtenaar met een fototoestel of smartphone een foto te laten nemmen als jij de aangifte ondertekent, een uniek moment om vast te leggen ;).

! Heel belangrijk ! Let er goed op of de naam van jouw dochtertje of zoontje goed is opgeschreven. Wanneer er eenmaal getekend is, kun jij deze naam namelijk niet meer veranderen.

Reactie plaatsen