Hoge bloeddruk bij zwangerschap

Het komt meestal voor dat de bloeddruk daalt tijdens de zwangerschap, maar bij ongeveer 15% van de zwangere vrouwen stijgt deze juist en komt er een Hoge bloeddruk bij zwangerschap voor. Tijdens elke zwangerschapscontrole wordt je bloeddruk gemeten. Er is sprake van een hoge bloeddruk als de onderdruk boven de 90 is. Een hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap, omdat bepaalde organen van de zwangere dan minder goed kunnen werken of omdat de baby een groeiachterstand kan oplopen.

Rust houden

In eerste instantie kun je een hoge bloeddruk verlagen door rust te houden, eventueel kun je dit combineren met bloeddrukverlagende medicijnen. Wanneer dit niet helpt, kan een ziekenhuisopname wijs zijn om jou en je baby goed in de gaten te kunnen houden. Hoge bloeddruk kan namelijk ook duiden op zwangerschapsvergiftiging of in ergere gevallen op eclampsie of het HELLP-syndroom.

Wanneer je aan het einde van je zwangerschap bent en jouw bloeddruk niet daalt, dan kan er worden besloten door de verpleegkundige om de bevalling in te leiden. Dit zodat het het erger worden van de klachten wordt voorkomen en mogelijke ernstige gevolgen daarvan tegen te gaan.

Reactie plaatsen