Keizersnede bij bevalling

Wanneer jouw baby niet via je vagina word geboren maar via jouw buik met een buikoperatie wordt er gesproken van een keizersnede. Deze keizersnede kan al van tevoren vaststaan, bijvoorbeeld aangezien het kind een ligging kan hebben die bevallen op een natuurlijke manier onmogelijk maakt. Het is daarnaast ook mogelijk dat de reden voor een keizersnede tijdens de bevalling zelf ontstaat door het optreden van complicaties.

Als je een keizersnede ondergaat word je in de meeste gevallen verdoofd met een ruggenprik, hierbij wordt alleen je onderlichaam verdoofd. Op deze manier kun je dus wel de geboorte van je kind meemaken. Na de bevalling met een keizersnede duurt het herstel ongeveer zes weken. Daarbij zal je de eerste dagen na de bevalling ook in het ziekenhuis moeten blijven om goed te kunnen herstellen.

Het is ook mogelijk, zoals wij hierboven reeds benoemden, dat voor een keizersnede kan worden gekozen bij een ongunstige ligging van je baby zoals een dwarsligging. Verder kan dit ook bij een meerlingenzwangerschap, als je bekken te smal is waardoor er geen kind doorheen past en bij een voorliggende placenta. Wanneer je bij een eerste bevalling een keizersnede hebt gehad, betekent dit niet automatisch dat elke volgende bevalling ook via een keizersnede hoeft plaats te vinden.

Reactie plaatsen