Maagzuur bij zwangerschap

Het komt vaak voor bij vrouwen dat zij tijdens de zwangerschap last hebben van brandend maagzuur. Zoals bij andere spieren in je lijf, verslapt ook de maagkringspier als gevolg van de zwangerschapshormonen. Jouw maag wordt dan niet meer goed afgesloten waardoor het kan voorkomen dat maagzuur je slokdarm in kan lopen.

Wanneer dit gebeurd zorgt dat voor een brandend gevoel. Daarnaast speelt het feit dat je baby steeds groter wordt, en het dus steeds krapper wordt in je buik, ook een rol. Als het kindje indaalt verminderen deze klachten meestal. Brandend maagzuur is natuurlijk heel vervelend, maar kan verder geen kwaad voor jou of je kindje. Wat ook kan helpen is om je aan bepaalde leefregels te houden, zoals niet te vet of gekruid eten en geen koffie en koolzuurhoudende dranken tot je nemen. Wanneer je last hebt van maagzuur, kan het ook helpen om een klein beetje te eten. Dit beetje eten kan het maagzuur in de maag vervolgens vasthouden.

Denk dan bijvoorbeeld aan een stukje brood. Ook zuivelproducten kunnen goed werken als blusmateriaal. Wanneer dit niet werkt, kun je ook bij de drogist of apotheek middeltjes tegen maagzuur halen. Over het algemeen kunnen deze middeltjes tijdens de zwangerschap geen kwaad, maar overleg bij het nemen van geneesmiddelen altijd eerst met je huisarts of verloskundige om zeker te zijn dat het kan.

Reactie plaatsen