Misselijkheid en braken tijdens zwangerschap

Het komt vaak voor dat je tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap last hebt van misselijkheid en braken. Dit is een zeer veelvoorkomende en erg vervelende zwangerschapskwaal, maar de upside is dat het in principe geen kwaad kan voor jou en je baby. Wat de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid precies is, is niet precies bekend, het is goed mogelijk dat het hormoon hCG een belangrijke rol speelt.

Rond de drie maanden neemt het hCG hormoon flink af, waardoor ook de misselijkheid weer wegtrekt. Het komt echter ook voor bij bepaalde vrouwen dat zij hun hele zwangerschap misselijk blijven. Hoe misselijk je bent verschilt heel erg per persoon. Sommigen hebben er alleen in de ochtend last van, anderen de hele dag; bij de ene helpt het al genoeg om voor het opstaan een koekje te nemen, de andere wordt al misselijk bij de gedachte om überhaupt iets te eten.

Als je erg moe bent of erg veel drukte ervaart kan dat de misselijkheid verergeren. Het komt in uitzonderlijke gevallen ook voor bij sommige vrouwen dat zij last hebben van extreme misselijkheid. In dat geval kunnen zij niets binnenhouden en lopen zij het risico op uitdroging. Gelukkig heeft in deze gevallen je kindje vaak nergens last van, wat voor veel vrouwen in die positie een geruststellende gedachte is. Wanneer je last hebt van extreme misselijkheid, dan kan je het best de huisarts of gynaecoloog vragen om medicijnen voor te schrijven.

Reactie plaatsen