Spataderen bij zwangerschap

Wanneer je zwanger bent zijn de wanden van de bloedvaten slapper en heeft jouw lichaam meer moeite met het rondpompen van het bloed. Het kan zo zijn dat het bloed soms niet goed wordt teruggepompt vanuit de benen naar boven. Dit geeft extra druk op de bloedvaten waardoor spataderen kunnen ontstaan. Spataderen zijn uitgerekte bloedvaten die blauwpaars zijn en die op de huid liggen.

Wanneer je benen zwaar aanvoelen dan is dat vaak al een voorteken voor het ontstaan van spataderen. Om spataderen te kunnen voorkomen, is het belangrijk om je benen genoeg te blijven bewegen. Leg je benen bijvoorbeeld regelmatig even omhoog, draag geen schoenen met hakken, masseer je benen af en toe, neem wisseldouches en blijf niet te lang in één houding zitten of staan. Daarnaast is het ontstaan van spataderen ook deels een kwestie van erfelijke aanleg.

Wanneer het namelijk veel voorkomt in je familie is het verstandig bovenstaande tips goed te volgen, anders heb jij een verhoogde kans dat jij ze ook krijgt. Als je veel last van spataderen hebt, dan kun je ook steunkousen dragen. Vraag over het gebruik van steunkousen altijd eerst advies aan je huisarts. Spataderen blijven helaas na de bevalling ook nog zichtbaar. Het is echter wel mogelijk deze eventueel door een medische ingreep laten verwijderen.

Reactie plaatsen