Colostrum

Wat is Colostrum?

Colostrum is de eerste melk die uit de moeders borsten komt en is daarmee de eerste melk die de baby uit jouw borst drinkt na de geboorte. Het heeft een gelige kleur en het bevat veel afweerstoffen die jouw baby beschermen tegen ziektekiemen en infecties. Daarbij bevat het Colostrum een zeer hoge concentratie voedingstoffen en eiwitten, en juist weinig vet en suiker (lactose). Hierdoor kan jouw kindje dit makkelijke verteren en werkt Colostrum daarnaast ook stimulerend op de spijsvertering, waardoor de ontlasting van je kindje goed op gang kan komen na de bevalling.

Afvalstoffen

Deze stimulerende werking op de spijsvertering is belangrijk om de afvalstoffen uit te scheiden die je kindje tijdens de zwangerschap in zijn of haar lichaam heeft verzameld. Een paar dagen na de bevalling verandert de melk uit jouw borsten van kleur en daarbij verandert de substantie en het Colostrum maakt dan plaats voor gewone moedermelk.

De functie van Colostrum

Colostrum wordt ook wel vloeibaar goud genoemd, omdat het je baby veel voordelen en bescherming biedt. Colostrum:

Bevat alle voedingstoffen. 

Het maagdarmstelsel van jouw baby is vlak na de geboorte natuurlijk nog niet volledig volgroeid en zijn/haar maag is nog klein. Colostrum bevat alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen in een zeer hoge dosering, dit zodat jouw kindje aan een paar druppels genoeg heeft om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Beschermt jouw kindje tegen infecties en ziektekiemen. 

Het immuunsysteem van je baby is nog niet volledig ontwikkeld direct na de bevalling. Colostrum bevat daarom afweerstoffen die jouw kindje beschermen tegen infecties en ziektekiemen. Ook bevat het pro-biotica bacteriën die ervoor zorgen dat de bacteriën die je kindje wél nodig heeft in zijn of haar darmen terechtkomen.

Heeft een laxerende werking. 

De eerste ontlasting die je baby heeft, meconium genaamd, kan hard zijn. Het drinken van Colostrum maakt deze ontlasting iets zachter, waardoor jouw baby het makkelijker uitpoept. Daarnaast helpt dit laxerende effect de lever met het afvoeren van afvalstoffen. Wat weer de kans op geelzucht verminderd.

Stimuleert de groei. 

Jouw kindje is natuurlijk al flink gegroeid in de baarmoeder, toch zijn nog niet alle zintuigen en organen helemaal ontwikkeld. Colostrum bevat verschillende enzymen en groeifactoren die de groei van organen en de verdere ontwikkeling van zintuigen stimuleren.

Colostrum tijdens de zwangerschap

Tijdens jouw zwangerschap bereiden jouw borsten zich flink voor op de komst van je kindje. Er wordt extra klierweefsel aangemaakt om ervoor te zorgen dat je baby straks van voldoende voeding kan worden voorzien. Jouw borsten kunnen in deze periode flink groeien en wel 150 tot 500 gram zwaarder worden. Het kan voorkomen dat je pijnlijke borsten krijgt, dit is dan ook een van de eerste zwangerschapssymptomen die je kunt tegenkomen.

Vanaf ongeveer de tweede helft van je zwangerschap kunnen je borsten al beginnen met het produceren van de eerste moedermelk: Colostrum. Hierdoor kan er tijdens de zwangerschap al wat melk uit jouw borsten lekken. Dat betekent dat de klieren hun werk beginnen te doen. Meestal gebeurt dit in de laatste weken van je zwangerschap, maar dit kan al gebeuren in het tweede trimester.

Nog geen groei opgemerkt in jouw borsten? Not to worry! Bij sommige vrouwen wordt pas vlak na de geboorte van hun kindje extra klierweefsel aangemaakt. Het is dus goed mogelijk dat dit voor jou pas later komt. Onthoud tevens ook dat de grootte van je borsten niets zegt over jouw mogelijkheid om borstvoeding te geven. De grootte van borsten, of je nu borstvoeding geeft of niet, zegt eerder iets over de hoeveelheid vetweefsel, niet over de hoeveelheid melk die zich in de borsten bevindt.

Van Colostrum naar "gewone" moedermelk

De eerste paar dagen na jouw bevalling bestaat de volledige borstvoeding uit Colostrum. Na 2 tot 4 dagen verandert dit langzaam naar ‘rijpe’ moedermelk. De hoeveelheid en samenstelling van jouw moedermelk verandert en past zich aan de behoefte van je baby aan. Hoe gaaf is dat? Zo bevat de moedermelk steeds meer vet en lactose, wat je kindje gebruik om verder te groeien. Het krachtige, bijna magische, Colostrum blijft de eerste weken nog wel aanwezig in de moedermelk, maar dan in veel kleinere concentraties dan in de eerste Colostrum.

De samenstelling van je borstvoeding blijft zich vervolgens gedurende de borstvoeding periode continu aanpassen aan de behoefte van je baby. Prachtig om te zien hoe de natuur dit doet.

Reactie plaatsen