Wat is een baarkruk?

Wanneer jij bevalt kan een baarkruk worden gebruikt als hulpmiddel bij de bevalling. Het benutten van de baarkruk is een manier van verticaal bevallen. De baarkruk is een kruk met een open voorkant en een gat aan de bovenzijde. Jouw partner kan achter je op een kruk of stoel zitten en jou op die manier ondersteunen en er vlakbij zijn.

Voor je op de grond zit de verloskundige op een laag krukje of op de grond. Het is eventueel mogelijk de geboorte te volgen door een spiegel voor je op de grond te plaatsen. Op deze wijze kan ook jouw partner meekijken. De zogenoemde baarkruk wordt meestal alleen gebruikt tijdens de uitdrijvingsfase, dus wanneer de persweeën zijn begonnen. Het grote voordeel van bevallen op een baarkruk is dat de zwaartekracht natuurlijk een extra handje meehelpt. Daarbij is ook de druk op de onderkant van de baarmoeder groter waardoor de weeën krachtiger zullen zijn en je beter kunt persen.

Wanneer gekozen wordt voor een baarkruk kan deze uitdrijvingsfase sneller verlopen en is dit minder vermoeiend voor de aanstaande moeder. Als de bevalling erg snel verloopt, dan kun je beter niet op een baarkruk gaan persen. Wanneer dit namelijk te snel gaat, kan je meer kans op uitscheuring hebben.

Reactie plaatsen