Wat is een stuitligging?

In de meeste gevallen liggen baby's een paar weken voor de uitgerekende datum al netjes met hun hoofd naar beneden in de goede positie voor de geboorte. Sommigen baby's liggen echter met hun hoofd naar boven en met hun billen naar beneden. Dan spreken wij van een zogenaamde stuitligging.

Soorten stuitligging

Je hebt verschillende soorten stuitliggingen:

Wanneer de stuitligging op tijd, daarmee willen we zeggen uiterlijk 36 weken zwangerschap, wordt ontdekt, dan kan de verloskundige proberen het kindje in de goede positie te draaien. Dit wordt in medische termen ook wel een uitwendige draaiing of versie genoemd. Een alternatieve poging is om te kijken of jouw baby uit zichzelf omdraait door middel van de toepassing van moxatherapie, dit is een vorm van acupunctuur. Wanneer je kindje in stuit blijft liggen, dan kun je alsnog wel op een natuurlijke manier bevallen. Het is echter wel zo dat in het ziekenhuis moet plaatsvinden, omdat de geboorte van een kindje in stuitligging meer risico’s met zich kan meebrengen. In sommige gevallen kan de gynaecoloog beslissen dat er een keizersnede nodig is.

Dit is mede afhankelijk van de soort van stuitligging waar het om gaat. Laat je goed voorlichten over de risico’s van een uitwendige draaiing en over het natuurlijk bevallen bij een stuitligging door jouw verloskundige en gynaecoloog, dan kun je een weloverwogen beslissing nemen. Wanneer je kindje in stuit heeft gelegen, zal je worden aangeraden om bij de leeftijd van drie maanden een echo van zijn heupen te laten maken. Het is namelijk wel zo dat een kindje dat in stuit heeft gelegen namelijk een iets grotere kans heeft op heupdysplasie.

Reactie plaatsen