Wat zijn je genen?

Jouw genen spelen de hoofdrol in de erfelijkheid. Deze bevatten de ( genetische ) informatie voor alle erfelijke eigenschappen. Een individueel gen is een stukje van het gehele DNA dat de code bevat voor de productie van een bepaald eiwit. De genen liggen verspreid op de chromosomen.

Genen

Onze genen bepalen al onze eigenschappen, denk bijvoorbeeld aan de kleur van ons haar en de kleur van onze ogen. Verder zorgen de genen ervoor dat bepaalde eigenschappen overerven, oftewel dat deze worden doorgegeven. Deze spelen dan ook een rol bij de aanleg voor bepaalde aandoeningen.

Aminozuren

Elk individueel gen bevat de code voor een reeks aminozuren. En aminozuren vormen samen weer een eiwit. Elk gen bevat dus de informatie om één van de vele eiwitten te vormen, waaruit ons gehele lichaam is opgebouwd. Eiwitten zijn ook wel de bouwstenen van ons lichaam. Deze zijn essentieel voor een lichaamscel. 

Eiwitten

Eiwitten zorgen voor de stevigheid van een cel, bepalen of de cel een zenuwcel, spiercel, haarcel wordt, of dat deze een andere taak krijgt. Een aantal eiwitten zijn enzymen die helpen bij het omzetten van de ene in de andere stof. Deze eiwitten vormen dus eigenlijk de basis voor het functioneren van ons lichaam.

Eiwitten zijn dus de bouwstenen van ons lichaam, en aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. De eigenschappen van het eiwit worden bepaald door de volgorde van de verschillende aminozuren.

BRON: Op erfelijkheid.nl vind je betrouwbare informatie over erfelijkheid, erfelijke aandoeningen en genetisch onderzoek. www.erfelijkheid.nl

Reactie plaatsen