Wat is Diastase

Diastase

Diastase tijdens zwangerschap

Wat is Diastase? Een diepgaande kijk op deze veelvoorkomende aandoening

Diastase, ook bekend als rectus diastasis of rectus abdominis diastasis, is een veelvoorkomende aandoening die optreedt tijdens en na de zwangerschap. Het verwijst naar de scheiding van de rechte buikspieren langs de linea alba, de peesplaat die deze spieren in het midden van de buik verbindt. Deze scheiding gebeurt doordat de groeiende baarmoeder druk uitoefent op de buikwand, waardoor de peesplaat oprekt en de buikspieren uit elkaar wijken om ruimte te maken voor de ontwikkelende baby.

Is het ernstig en hoe beïnvloedt het jou?

Het hebben van een diastase is een normaal en natuurlijk proces tijdens de zwangerschap. Na de bevalling kan het zijn dat de peesplaat niet direct volledig herstelt naar de oorspronkelijke staat, wat bij sommige vrouwen leidt tot aanhoudende diastase. Hoewel de afstand tussen de buikspieren op zichzelf niet het belangrijkste is, kan een niet goed functionerende core leiden tot rugklachten en verminderde stabiliteit.

Hoe kan je Diastase behandelen of minimaliseren?

Hoewel het niet mogelijk is om een diastase volledig te voorkomen, zijn er manieren om de scheiding te minimaliseren of te behandelen. Dit omvat specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken van de diepere buikspieren, zoals de transversus abdominis. Ook het vermijden van overmatige druk op de buik en het juist gebruiken van deze spieren kan helpen om de diastase te verminderen.

PowerMama020-lessen en hun rol bij diastase

PowerMama-lessen zijn ontworpen om vrouwen te helpen bij het herstel na de bevalling, inclusief het behandelen van diastase. Deze lessen richten zich op het versterken van de core en het leren activeren van de juiste spieren om de druk op de buik te verminderen. Het is een geweldige manier om begeleiding te krijgen bij het herstelproces en het bevorderen van een gezonde postnatale periode

Conclusie: Zorg voor jezelf tijdens en na de zwangerschap

Hoewel diastase een natuurlijk gevolg is van zwangerschap, is het belangrijk om te streven naar een gezond herstel. Het hebben van de juiste kennis, oefeningen en begeleiding kan helpen bij het verminderen van de effecten van diastase en het herwinnen van de stabiliteit en kracht van je core.

Voor meer informatie over diastase, PowerMama-lessen en advies over gezondheid tijdens en na de zwangerschap, neem gerust contact met ons op of bekijk andere artikelen in onze kennisbank.


Door middel van deze blog hebben we geprobeerd een uitgebreid overzicht te geven van diastase en hoe je ermee om kunt gaan. Onthoud dat elk lichaam anders is, dus het is altijd aan te raden om advies in te winnen bij een professional voordat je begint met nieuwe oefeningen of behandelingen.

Reactie plaatsen