Wat is Diastase

Diastase

Wat is een Diastase?

Diastase betekent ook wel het oprekken van de linea alba. Het gaat dan om de peesplaat die tussen jouw rechte buikspieren loopt. Op de afbeelding kan je goed zien wat er met de buikspieren gebeurt tijdens de zwangerschap. Om ruimte te maken voor de groeiende baby in jouw buik rekt de peesplaat op, niet alleen de peesplaat maar ook de buikspieren zelf rekken op.


Is het erg om een diastase te hebben?

Het is niet erg om een diastase te hebben dit is een normaal en natuurlijk proces. Wat je ook vaak ziet is dat na de bevalling de peesplaat nog niet helemaal terug is herstelt naar hoe deze was voor de bevalling. Na verloop van tijd is het echter wel mogelijk dat dit volledig herstelt. De afstand tussen de buikspieren is niet het belangrijkste maar dat je gehele core goed functioneert wel.

Kan je een diastase voorkomen?

Een diastase kun je niet voorkomen. Met 38 weken zwangerschap heeft 99% van de vrouwen een diastase. Wel kan je er voor zorgen dat de diastase groter wordt als je teveel buikdruk geeft. Door middel van het aanspannen van je diepere buikspieren, de transversus abdominis, kan je deze druk voorkomen. Tijdens PowerMama lessen leggen wij uit hoe je deze kan activeren.


Reactie plaatsen