Welke achternaam krijgt jouw kind?

Jij mag zelf kiezen of jouw kind de achternaam van de vader of de moeder krijgt, dit staat sinds 1 januari 1998 in de wet. Wanneer jij getrouwd bent, dan kun jij bij jouw eerste kind de achternaam kiezen. Dan geldt die achternaam ook voor alle andere kinderen die volgen binnen dat zelfde gezin. Wanneer jij als getrouwd stel de achternaam van de vader wilt kiezen, hoef je daarvoor niets te regelen, dit is de standaard optie. 

Achternaam van de vader

De achternaam van de vader bij en getrouwd stel wordt namelijk automatisch gekozen. Wanneer je wilt kiezen voor de achternaam van de moeder, dan moet je dat dus regelen, bij voorkeur doe je dit voor de geboorte. Dit doe je door bij de gemeente samen en persoonlijk officieel te verklaren dat jullie kiezen voor de achternaam van de moeder. 

Achternaam van de moeder

Wanneer je niet getrouwd bent, dan krijgt je kind automatisch de naam van de moeder. Het is dan alsnog mogelijk om te kiezen voor de naam van de vader, echter moet deze het kind dan wel eerst erkennen. Dit kan reeds voor de geboorte plaatsvinden. 

 

Reactie plaatsen